copyright Web Info Sverige
Svenska Hantverkare - renovering och nybyggnation i Provence, södra Frankrike och Bohuslän Warning: Use of undefined constant PHP_SELF - assumed 'PHP_SELF' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/09/147709/svenskahantverkare.com/public_html/include/meny1.php on line 10 Warning: Use of undefined constant PHP_SELF - assumed 'PHP_SELF' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/09/147709/svenskahantverkare.com/public_html/include/meny2.php on line 4

MILJÖ och HÄLSA

Det som skadar miljön skadar med största sannolikhet även dig och din familj

miljö och hälsa

Våra bostäder ska skydda oss - inte skada oss.

Vi bygger bostäder för att vi ska få skydd från kyla / värme, nederbörd / sol och vind. I städer skyddar de också från ljud och farliga ämnen. Trots detta är det inte alltid så att vi är mer skyddade inomhus än utomhus.

Sedan industrialiseringens början har vi mer och mer använt oss av nyframtagna byggnadsmaterial - mer eller mindre hälsovådliga och miljöfarliga. Och sedan 1940-talet har även nyframställda outforskade kemikalier inträtt i våra byggnader i kopiösa mängder. Idag kan vi fråga oss om våra bostäder verkligen skyddar oss mer än vad de skadar oss.

Byggmarknaden florerar av mängder med kemikalier och material som är farliga på ett eller annat sätt. Förlita dig inte på att ett hälsovådligt ämne måste innebära förbud. Det kan t.o.m. vara tvärtom. Tänk bara på asbest och PCB.

Stora marknadskrafter låg bakom hampaodlingsförbudet i Sverige 1972. Påtryckningar från både svenska bönder och EU gjorde att förbudet försvann 2002. Uttalande som att hampa liknade det narkotikaklassade cannabis höll inte längre. Nu visste vi bättre. Hampa är en otrolig växt och kan ersätta plast och mineralprodukter inom många områden. Fast det har varit tvärtom, dessa koldioxidförökare ersatte ju hampan. Nu är vi dock jätteglada att hampaodlingen får bidrag från EU vilket har inneburit att vi äntligen kan köpa svensk hampaisolering, den enda riktiga ekoisoleringen. Hampaisolering av denna hampaull innehåller INGA som helst tillsatser. Det är tyvärr den enda isoleringen som man idag kan köpa utan tillsatser - alltså en miljövänlig isolering.

Vår enda riktiga ekoisolering - Hampaisolering är ett byggnadsmaterial som kommer tillbaka starkt. Här behövs INGA tillsatta brand- eller mögelhämmande ämnen, ingen borsyra (borax / borsalt) eller ammoniumpolyfosfat, ämnen som är tillåtna men tveksamma. Hampaull har samma brandklass som trä och därför behövs inte brandhämmande ämnen. Till skillnad från pappersisolering, s.k. cellulosaisolering. Cellulosa både brinner och möglar lättare och därför tillsätter man dessa olika tillsatser. Det är inte miljövänlig isolering, tycker vi.

Eftersom hampaisoleringen, precis som linisoleringen, transporterar fukt så möglar den inte. Isolering av hampa behöver således inte fuktspärras, så här sätts ingen plast i väggar och tak. Däremot sätter vi en diffusionsöppen luftspärrpapp med en ångbromsande funktion. Ångbromsen monteras på insidan av hampaisoleringen, eftersom vi inte vill ha ventilation i isoleringsfacken och vi vill minska stora mängder ånga att komma in i isoleringen. Om det blir mer ånga i isoleringen än vad den kan buffra bildas det vid minusgrader ute is på insidan av panelen, det vill vi inte ha.

Är du intresserad av att köpa svensk hampaisolering är du välkommen att kontakta oss. Vi tycker hampaull är den bästa isoleringen och den enda riktiga miljövänliga isoleringen.

Minska riskerna genom att skaffa ordentlig information om byggnadsmaterialen och kemikalierna (byggfaktadoku.se) du ska använda för att sedan använda ditt sunda förnuft till att fatta beslut om de är bra för dig och din familj eller inte.

Väl beprövade byggnadsmaterial och kemikalier är ett annat bra sätt att bygga säkert. Att bygga i rent trä, isolera med naturfiber och måla med linolja eller äggoljetempera är exempel på gamla traditionella metoder som garanterar dig en säker bostad. Men det finns många fler alternativ också.

Rivning av byggnadsmaterial kan också vara en stor hälsorisk. Kakelfogar och kakelfix från 1970-talet och tidigare innehåller med största sannolikhet asbest. Även äldre limmer och isolering runt rökrör har asbest. DAMMA ALDRIG med sådana material - det räcker med ett asbestkorn på fel ställe i lungorna. Hör med en asbestsanerare eller ring arbetsmiljöverket innan du river.

Länksamlingen här nedan är ett axplock med sidor som innehåller bra information om farliga kemikalier och byggnadsmaterial och motsatsen - har du tips om fler sidor så maila oss gärna.

Svenska Hantverkare | tel. 0523-160 70 | e-post: