copyright Web Info Sverige
Svenska Hantverkare - renovering och nybyggnation i Provence, södra Frankrike och Bohuslän Warning: Use of undefined constant PHP_SELF - assumed 'PHP_SELF' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/09/147709/svenskahantverkare.com/public_html/include/meny1.php on line 10 Warning: Use of undefined constant PHP_SELF - assumed 'PHP_SELF' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/09/147709/svenskahantverkare.com/public_html/include/meny2.php on line 4

VATTENLÄCKAGE

( klicka på bilden så visas en flyttbar showbox )
läckande balkongdörr
1
2
3
4
5
6
7
8

Felmonterad balkongdörr har gett stora skador på kort tid

Balkongdörren har monterats i nivå med balkonggolvet och endast ett tunt lager betong och lite byggskräp skulle försöka hindra regnvatten från att tränga ned i bärande golvbjälklag. Omöjligt!

Franska byggnormer kräver fr.o.m. 2010 att ytterdörrar ska monteras 13 cm upp. Nu gäller det vid nybyggnation och i detta fallet finns även yttre luckor som kan hindra regnet från att slå mot dörren. Om vi justerar det hela en aning så blir det riktigt bra.

Balkongdörren monteras bort och vi flyttar ut luckorna en bit. Vi tillverkar en ny luckkarm men behåller de gamla luckorna. Gjuter upp en tröskel med fall mot mitten och utåt. Den klinkas. Balkongdörren monteras tillbaka, fast nu högre upp och utan att gjuta in tröskeln och avrinningshålen. Ovanför karmen fick vi fasa ur betongbalken en aning. Mellan klinkern och tröskeln ska vi silikona. Inomhus får det vara ett hål i golvet ett tag så att underliggande balk torkar upp ordentligt.

konsekvenser läckage
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11

Konsekvenser från den läckande balkongdörren ovanför

Stora mängder vatten har haft fri lejd in men ingen ut. Bärande balk ovanför fönstret är mycket blöt men skrapar vi lite är det friskt under. Vi frilägger sidan på balken så den delen av regeln vi inte kommer åt kan torka upp.

Även den bärande golvbjälken är blöt i änden. Fukten har gjort att kalkbruket kraftigt vittrat sönder så en omfogning blev nödvändig. Det stora problemet blir nu ett vackert inslag i det gamla huset.

maison de village problematik
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34

Maison de village problematik i Frankrike

Byhus i Frankrike ligger tätt och ofta med olika höjd. Regn slår här mot grannens vägg, som är putsad. Puts suger fukt som då leds vidare ned och resultatet blir att putsen inomhus släpper från vägg och tak i rummen nedanför. Plåten ska således hindra regn att tränga igenom i takskarven. I detta fallet var takplåten nylagd av en fransk hantverkare men inte ordentligt inbakad under den putsade fasaden. Tyvärr används inte vanlig plåt i södra Frankrike utan vi fick använda blyplåt. Men istället för att slänga den gamla plåten så använde vi den också.

Puts bör läggas på i omgångar för att öka hållfastigheten samt vattenavstötningen. Vid putsning är det viktigt att påföra vatten under bränningstiden. Puts får inte bränna för fort!

Svenska Hantverkare | tel. 0523-160 70 | e-post: