copyright Web Info Sverige
Svenska Hantverkare - renovering och nybyggnation i Provence, södra Frankrike och Bohuslän Warning: Use of undefined constant PHP_SELF - assumed 'PHP_SELF' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/09/147709/svenskahantverkare.com/public_html/include/meny1.php on line 10 Warning: Use of undefined constant PHP_SELF - assumed 'PHP_SELF' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/09/147709/svenskahantverkare.com/public_html/include/meny2.php on line 4

KALK KALK KALK chaux magnifique

( klicka på bilden så visas en flyttbar showbox )
kalkputsa traditionellt
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12

Foga en gammal stenvägg naturell med kalkbruk
"Le jointoiement d'un vieux mur en pierre naturelle avec mortier de chaux"

Murad vägg sedan 1700-talet. Putsad med kalkbruk som brutits ned av ålderdom och inträngande fukt från taket. Väggen har mycket dålig stadga och putsen faller ned vid borstning. Väggen måste förstärkas eftersom den bär taket.

Vi stöter på stora problem! Två timmar efter det att putsen är avlägsnad rasar den mittersta takbalken in. Väggen är dock helt intakt. Det visar sig att takbalken har varit utsatt för ganska stora mängder vatten under flera år och helt enkelt har ruttnat inne i väggen. Ny takbalk måste upp omgående. Vi väljer att samarbeta med en lokal hantverkare så att taket kommer på plats innan jul.
Se takrenovering >>

När vi återigen ger oss på väggen är det dags för kalkvattning, tidsödande och ganska tråkigt men ack så viktigt. Kalkbruket som är kvar mellan stenarna måste neutraliseras och stärkas upp. Nu börjar det roliga! Fogningen och friläggningen. Varje sten har sin egen utstrålning, ingen är den andra lik. Varje sten friläggs så att stenen framhävs på bästa sätt. Det blir mycket vackert!

kalkputsa traditionellt
1
2
3
4
5

En gammal stenvägg omputsas med synliga stenar
"un vieux mur en pierre apparante"

Även här en gammal vägg av kalksten och kalkbruk som vittrar av åldern och inträngande vatten. Men även de moderna färgerna stänger in fukt i väggen och gör att putsen till slut släpper från väggen. Här är det dock bara en del av väggen som är riktigt dålig.

Vi knackar oss fram och vi slutar i nivå men golvet. Takbalken, som fortfarande är blöt p.g.a. en dåligt monterad dörr i våningen ovanför, friläggs också.
Se läckage >>

Kalkvattning för att höja pH-värdet och sedan grovfogning. Putsning och friläggning görs med stor kärlek till stenen. El-uttaget syns knappt på den nya väggen. Vill man ha fram en mörkare ton på stenen kan de försiktigt tvättas med vinäger. Men det "dammiga" utseendet försvinner då.

Svenska Hantverkare | tel. 0523-160 70 | e-post: